Gebonden aspergesoep voor 4 à 6 personen

Dit hebben we allemaal nodig: 

  • Pannen, dunschiller, mesje, garde, zeef
  • 500 gram witte asperges
  • 75 gram roomboter
  • 75 gram bloem (meel)
  • Bakje ongezoete slagroom
  • Zout, peper, nootmuskaat
  • Eventueel: in reepjes gesneden beenham of gerookte zalm
  • Verse gehakte peterselie

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de asperges met een dunschiller en doe de schillen in een pan.
Snijd van de onderkant van de asperges ongeveer een centimeter af en doe dit bij de schillen. 
Voeg hier anderhalf liter water bij en breng dit aan de kook,en laat het een kwartier zachtjes doorkoken.
Snijd de geschilde asperges in stukjes van  1 à 2 cm en houdt dit apart.

Stap 2: Doe de 75 gram boter in een ruime pan en laat dit smelten op laag vuur. Laat de boter een beetje uitbruisen als het gesmolten is, maar absoluut niet bruin worden!
Roer vervolgens met de garde de bloem door de boter en laat op laag gas twee minuten gaar worden. Wel blijven roeren! 

Stap 3: Neem een halve liter koud water en roer dit goed door de massa in de pan. Zorg dat het goed oplost en er geen klonten ontstaan.
Neem een zeef en houdt deze boven de pan: giet het nog warme vocht uit de pan met gekookte schillen door de zeef.
Breng het geheel al roerende aan de kook. Als alles kookt, voeg de aspergestukjes toe.
Zet de pan op laag vuur en laat een kwartiertje zachtjes doorkoken totdat de stukjes asperge gaar zijn. 
Blijf wel regelmatig over de bodem van de pan roeren!

Stap 4: Hak de vers gewassen peterselie fijn. 
Als je er zalm of ham aan wilt toevoegen kun je deze nu ook snijden.

Stap 5: Klop de slagroom op tot yoghurt dikte.
Breng de soep nu op smaak met zout en peper. Je kunt ook een blokje kippenbouillon toevoegen, maar gebruik dan wat minder zout. En let op, dan is de soep dus niet meer vegetarisch! 
Schep de soep in een diep bord en doe eventueel de zalm of ham in het midden. Schep wat geklopte slagroom in het midden van het boord en strooi daar de verse peterselie over. Als finishing touch kun je nog een klein beetje nootmuskaat over het geheel strooien.

Eetsmakelijk!

 

Bij Vogelhuis Oranjerie, waar Joop werkt, kun je heerlijk asperges eten in vanaf half maart. Hmmm...! Bedankt voor het heerlijke recept Joop.

Lees en bekijk meer van Jorinde