TexelNU reporter Jorinde Veeger

Elke week kun je hier mijn (video)verhalen volgen! Ze zijn heel gevarieerd, want er is zoveel te beleven op Texel. Mis niks en volg mij ook op Facebook, Instagram en YouTube..:-)

Bekijk hier al mijn (video)verhalen

Bekijk

Gezellig eten bij familierestaurant Quinty's!

Zoek je een leuk restaurant voor een gevarieerd gezelschap? Dan ziet je hier goed! Want bij familierestaurant Quinty's is er voor iedereen wel iets lekkers te...

Bekijk

Zweefvliegen boven Texel

Lijkt het je altijd al gaaf om Texel eens vanaf boven te bekijken? Zeker doen! Het is waanzinnig mooi en op deze duurzame manier van vliegen hoor je niks, behalve  het razen van de wind. En ik heb een...

Bekijk

Hier ga ik heen voor wooninspiratie!

In de voormalig ijsfabriek tussen Den Burg en Oudeschild vind je Texels Wonen. In deze winkel van maar liefst 1200 vierkante meter vind je tienduizenden leuke, bijzondere, mooie, unieke en aparte...

Onze producten

TexelNU maakt je vakantie op Texel nog leuker. Onze producten zijn gemaakt voor mensen die op zoek zijn naar vrijheid en unieke ervaringen. Die graag wat anders willen dan de geijkte uitstapjes. Wij laten je Texel van een andere kant zien.

Maak kennis met bijzondere Texelaars, unieke natuurgebieden, verrukkelijke recepten en beleef avontuurlijke trips met z'n tweeën of met het hele gezin. En natuurlijk vind je via TexelNU ook handige adressen, telefoonnummers en nuttige achtergrondinformatie.

TexelNU Krant

Maak kennis met dat andere Texel! De verhalen in de TexelNU Krant, gratis verkrijgbaar, gaan over bijzondere inwoners en onontdekte plekjes. We nemen je mee op avontuur, weg van de geijkte paden. Voor meer informatie klik hier.

TexelNU Shop

In onze webshop vind je veel mooie boeken en boekjes over Texel en de Wadden. Kookboeken met bijzondere recepten, historische naslagwerken en informatieve boekjes met leuke weetjes. Voor meer informatie klik hier.

TXFinder

Waar je ook bent, met TXFinder heb je altijd alle informatie over Texel direct online beschikbaar. De gratis app biedt niet alleen nuttige informatie maar vooral ook leuke tips! Voor meer informatie klik hier.

Wat voor weer wordt het eigenlijk?

Over niets wordt zoveel gepraat als over het weer. Ook op Texel. Door de Texelaars zelf en natuurlijk door toeristen. Blijft het zo heet? Heerlijk, dat zeewindje! Wanneer stopt die regen nou? Regen? Wij hadden drie weken strandweer! Hoezo de meeste zonuren?

Lees verder

Een plek waar je door te beleven leert over de geschiedenis. Een educatief dagje uit voor het hele gezin. Kijk maar naar de video: dan zie je hoeveel er hier te doen is! En trouwens, er is nog veel meer. Maar daarvoor moet je toch echt zelf die kant op!

Een plek waar je door te beleven leert over de geschiedenis. Een educatief dagje uit voor het hele gezin. Kijk maar naar de video: dan zie je hoeveel er hier te doen is! En trouwens, er is nog veel meer. Maar daarvoor moet je toch echt zelf die kant op!

 

Ik ging eindelijk weer eens een dagje naar museum Kaap Skil. Dit is zeker een van mijn persoonlijke favorieten. Als kind is het geweldig, maar ook als volwassene. Je beseft je dat er zoveel is veranderd, in helemaal niet zo’n lange tijd!

Vrijwilligers maken het mogelijk!
Bij Kaap Skil werken veel vrijwilligers die je maar al te graag een boel vertellen over vroeger. Ze kunnen al je vragen beantwoorden en de strandjutters vertellen de spannendste verhalen! Maar of je die allemaal moet geloven? Dat weet ik ook niet.

De molen
Molen ‘De Traanroeier’ in het museum werkt nog steeds. Elke woensdagmiddag zijn de molenaars aan het werk en maken meel voor Bakker Timmer. Echte Texelse broodjes zijn dat dus! De molenaars weten een heleboel te vertellen over wat ze doen, wat ze daarvoor nodig hebben en over de geschiedenis van de molen. Wist jij bijvoorbeeld dat het ooit een molen was om elektriciteit op te wekken? Dit zie je nog in de molen terug, maar deze onderdelen worden niet meer gebruikt. Het is nu weer gewoon een graanmolen! Maar met de apparatuur voor het opwekken van stroom dus. Best wel bijzonder!

Jutten
De gekste en bijzonderste gejutte spullen vind je in het schuurtje waar de strandjutters je de gekste verhalen vertellen. En bij alles wat er te vinden is, hebben we wel weer een ander mooi verhaal. Ik zit altijd vol bewondering te luisteren wat deze jutters allemaal hebben meegemaakt!

Tentoonstellingen
Daarnaast zijn er tentoonstellingen waar je de bijzonderste dingen tegenkomt. Er is in de Waddenzee bijvoorbeeld eens een koninklijke jurk opgedoken. Dit kostbare kledingstuk lag bijna vier eeuwen op de zeebodem, maar is nog bijna helemaal in tact! Je kunt dit, en nog veel meer bijzonders bekijken in Kaap Skil.

Ambachten
En in de vakanties kan je zelf meedoen aan ambachten! Kortom: eem openluchtmuseum die iedereen ervaren moet hebben!

 

Lees en bekijk meer van Jorinde

Artikelen TexelNU krant uitgelicht

Wat is er te doen en wat wil je zeker niet missen als je op Texel bent? Je leest het in de TexelNU Krant. We hebben een aantal leuke artikelen uit de laatste editie voor je uitgelicht. Lees ze allemaal!

Bekijk

Rijksmonument uit 1878 wordt eindelijk gerestaureerd

Een plotseling afbrekende wiek zorgde in 1987 niet alleen voor grote schrik bij de molenaars, die...

Bekijk

Tessel op sien Tessels

Op Texel wordt behalve Nederlands en Duits ook Tessels gesproken. TexelNU eert de rijkdom van dit...

Bekijk

Van oude school tot Eiland Galerij

TexelNU ging in januari op bezoek bij kunstenaars Niek Welboren en Kerstin Edelmann in hun Eiland...

Webshop

In onze webshop vind je veel mooie boeken en boekjes over Texel en de Wadden. Kookboeken met bijzondere recepten, historische naslagwerken en informatieve boekjes met leuke weetjes. Alle boeken in onze webshop zijn Texels: ze gaan over Texel, maar in de meeste gevallen zijn ze ook geschreven door Texelse auteurs en/of met fotografie of illustraties van eilanders. Ook kun je voor abonnementen, posters en andere Texelse producten in onze webwinkel terecht.

Voor meer informatie klik hier.

Geschichten über Texel (1.Teil)

Die schönsten Geschichten aus der Reihe der bekannten und beliebten TexelNU Bücher sind jetzt auch auf Deutsch erhältlich. Voor meer informatie klik hier.

Texel in 54 stukjes

Op Texel is veel moois te zien. De duinen zijn zelfs een Nationaal Park! Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de natuurgebieden, de stranden en de dorpen. Bij heel wat eilanders zijn de aantrekkelijkste plekken en de rijke natuur bekend. Toch valt er ook voor hen nog veel te ontdekken. Voor meer informatie klik hier.

Verhalen en foto’s van Texelse fotografen

Dat Texel een prachtig eiland is, heeft u waarschijnlijk zelf al ontdekt. Maar dat de werkelijkheid nóg veel mooier kan zijn, zult u in dit boekje ervaren. Voor meer informatie klik hier.