Het blijft in de familie
Een inkijkje in 33 Texelse familiebedrijven
Familiebedrijven heb je overal. Maar op Texel misschien nog wel net even meer. Volgens Jan Jacob Rab, vierde generatie in Texels grootste familiebedrijf, houdt het MKB – dat volgens hem voor een groot deel bestaat uit familie-bedrijven – de BV Nederland aan het werk.
Ook Ronald Biesboer, uitgever van dit boek, komt uit een familiebedrijf. Als derde generatie bakker was hij genood-zaakt de deuren te sluiten. ‘Maar ik blijf altijd geïntrigeerd door het fenomeen. Waar komt die vaak tomeloze energie vandaan? Wat is de kracht? Maar ook: wat zijn de valkuilen? Onze bakkerij is al lang geleden gesloten. Toch ben ik er nog altijd niet los van. Het bedrijf zit me nog steeds in het bloed…’
Alle reden om eens op zoek te gaan naar hoe dat bloed in Texelse familiebedrijven stroomt. We gingen op bezoek bij 33 ondernemersfamilies en spraken met opa’s, oma’s, vaders, moeders, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten. Samen geven ze hun familiebedrijven vorm, in zeer uiteenlopende samenstellingen. De ene familie zet de tradities al generaties lang voort, in een andere familie gaf de oprichter nog maar onlangs het stokje door aan zoon of dochter, waarmee een nieuw familiebedrijf werd geboren.
Zoeken we naar overeenkomsten tussen Texelse familie-bedrijven, dan springt één eigenschap eruit: heel hard werken. Werkweken van zestig, zeventig uur of meer zijn eerder regel dan uitzondering. Ook doorzettingsvermogen lijkt een vanzelfsprekend gegeven. Families lopen graag een paar stappen harder om hun bedrijf op de rit te houden of, in tijden van crisis, te doen overleven. Iets anders wat opvalt? Bijna geen enkele familie zegt druk te hebben uitgeoefend op de volgende generatie om ook in de zaak te komen. Toch stappen kinderen vaak in het bedrijf van hun ouders, al is het soms pas na uitgebreide omzwervingen elders.
Hier kun je het boek bestellen.