Image
Image
Image

Juttertje: het meest geliefde kruidenbittertje bij eilanders en toeristen

Image

Strandjutten is een eeuwenoude traditie op Texel. Bij weer en wind gaan strandjutters naar het strand om te kijken wat er is aangespoeld. Doornat en verkleumd wordt er bij thuiskomst vaak een juttertje gedronken om op te warmen.


Toen Cor de Wit in de jaren ‘70 een distilleerderij overnam, kreeg hij daar een deel van het inventaris bij, waaronder een oude lessenaar. Daarin lag een receptenboekje met daarin één recept dat Cor direct aansprak: een drankje met maar liefst veertien soorten kruiden. Cor ging met het recept aan de slag en na een tijdje ‘knoeien’ was het naar zijn zin. Het Juttertje was geboren. De basis van het recept komt uit het gevonden boekje, maar het échte recept is nog altijd alleen bekend bij de familie De Wit. De populariteit van het drankje is mede te danken aan de toeristen die vanuit alle windstreken naar Texel komen. Het drankje is een populair souvenir voor het thuisfront. Omdat het zo goed in de smaak valt, kun je het tegenwoordig in bijna alle slijterijen in heel Nederland kopen. Ook in veel horecagelegenheden kun je het kruidenbittertje bestellen. Heerlijk bij de koffie… Zeker het proberen waard!

Kees Boontje
Een ander populair écht Texels drankje is de kruidenlikeur Kees Boontje. Kees Boon - een échte Texelse strandjutter uit Den Hoorn - vond op een stormachtige dag een Zweedse drenkeling langs de vloedlijn bij paal 9. Toen Kees de man naderde hoorde hij een zacht gekreun. De man leefde nog! Kees merkte dat het kruidendrankje dat de Zweed bij zich had wonderen verrichtte. Eenmaal hersteld liet de man het recept achter, en de plaatselijke herbergier ging enthousiast aan de slag. Voorheen was het vooral in Den Hoorn een populaire borrel, maar nu wordt het over het hele eiland gedronken en verkocht. In tegenstelling tot het Juttertje is Kees Boontje alleen op Texel verkrijgbaar.