jorinde def

Hoi, wat leuk dat je op mijn videopagina bent!

Ik – Jorinde – ben een echte Texelse en ken vele leuke adresjes op Texel. Of het nu gaat om iets doen, lekker eten, drinken, slapen… Er is zoveel te beleven!

Na het afronden van de opleiding Media, Informatie en Communicatie wist ik zeker dat ik iets met video wilde gaan doen. Maar wie had gedacht dat ik daarvoor gewoon terug naar Texel zou komen? Ikzelf in eerste instantie niet! Totdat het idee ontstond om naast alle TexelNU uitgaven ook mooie videoverhalen te gaan maken. Ik was gelijk enthousiast!

Ik bedenk, film en monteer mijn video’s op mijn eigen manier, dat maakt het, vind ik, ook echt leuk om naar te kijken. Ik neem je mee over Texel en er komt gevraagd of ongevraagd van alles voorbij: musea, activiteiten, lekker eten & drinken, slapen en handige eilandinformatie… Soms kook ik zelfs een Texels recept (in samenwerking met een chefkok). Kortom: alles waar ik zo van kan genieten. Ik laat je daar heel graag van mee genieten en geef handige tips, want ik vind het heerlijk om aan de wereld te laten zien wat Texel voor moois en lekkers te bieden heeft.

Mis niks en volg mij ook op Facebook-, Instagram- en YouTube!

Liefs en veel kijkplezier,

Jorinde

Abonneer je op onze social media pagina's

Novalishoeve

Op de biologisch-dynamische zorgboerderij Novalishoeve maken ze heerlijk, vers roomijs en sorbetijs. Neem er eens lekker de tijd voor! Want dan doen zij ook. De koeien lopen in alle rust buiten volle melk te produceren. Ze eten diverse soorten kruiden en gras wat de melk een extra krachtige smaak geeft; bij Novalis hebben ze dan ook oog voor detail. En puur natuur! Want alle ingrediënten zijn biologisch, en komen voornamelijk van eigen boerderij: melk, room, yoghurt, kwark, fruit en kruiden. Ze gebruiken échte ingrediënten, geen smaakpasta's of aroma’s. 

IJskar over het strand

De ijstrekker van strandpaviljoen paal 9 is bijna een attractie op zich. Laverend tussen de zonnende badgasten rijden personeelsleden van het paviljoen met een flinke trekker met een ijskar erachter over het strand. De klingelende bel luidt de komst aan: men schiet overeind om vooraan te staan bij het aanlokkelijke ijs in de kar. Hier wordt het ambachtelijke schepijs verkocht dat wordt gemaakt op de biologisch-dynamische zorgboerderij Novalishoeve aan de rand van Den Hoorn.

paal9

IJsbar in Den Burg

Sinds april 2016 heeft Den Burg een Italiaanse ijssalon. Rotterdammer en Texelfan Barry Odinga gooide het roer om en liet zich in twee jaar omscholen van croupier in Holland Casino tot ijsmeester. Hij volgde opleidingen in Italië en op de ijsvakschool. Nu heeft hij de gezellige ijsbar in de Weverstraat (grootste winkelstraat van Den Burg). Iedere avond haalt Barry verse melk bij Klaar Tjepkema van boerderij De Vrije Vogel, die hij zelf pasteuriseert en ‘s morgens verwerkt tot vers ijs. De IJsbar verkoopt room- en sorbetijs in hoorntjes, bakjes en ijscoupes.

IJs van Ans

Vrolijk rood-met-wit-gestreepte dekens op boomstammen, gezellige zitje en boerenzakdoeken in de bomen. Het domein van ijsboerin Ans Kikkert. Al meer dan tien jaar staat de markante Texelse ijsboerin met haar kar op de kruising Rommelpot/Jan Ayeslag, oftewel fietsknooppunt 5. Als Ans er staat, begint de zomer en is er tijd voor ijs! In haar opgeknapte oldtime-ijskar heeft ze dagelijks acht smaken mee. De populaire smaken zoals aardbei, chocolade en vanille heeft Ans dagelijks in haar kar en de andere smaken wisselt ze geregeld. Een topper is de schapenmelk-duindoornijs.

Ans

Zelfpluktuin

Een prachtig plekje om lekker te genieten van een ambachtelijk gemaakt ijsje is de Zelfpluktuin, tussen Den Burg en Oudeschild. Hier kun je zelf fruit plukken, bloemen snijden of in de kas op het terras terecht voor koffie, taart en ijs. Mede-eigenaar Judith Boersen maakt het ijs dat hier wordt verkocht. Ze ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester en gebruikt fruit en kruiden zoals munt uit eigen tuin om room- en sorbetijs mee te maken. Gemiddeld zijn er zestien smaken verkrijgbaar, maar regelmatig komen er nieuwe smaken bij, als Judith weer wat nieuws bedenkt.

Labora

Een indrukwekkend aantal smaken ijs, op basis van de melk en room van hun eigen Laborakoeien! Wauw, en je kunt ook een kijkje nemen in de stallen, waar de koeien worden gemolken door automatische melkrobots. Zo zie je écht waar je ijsje vandaan komt. Ook verkopen ze sorbetijs en soja-ijs. De topper is de aarbeienknoert: een ijscoupe met twee bolletjes ijs naar keuze en aardbeien van boerderij de Reuze Aarbei. Hier is geen melk in verwerkt. De ijsboerderij is landelijk gelegen nabij De Cocksdorp. Een gezellige ijssalon met terras, speeltuin en de dieren die er kunt bekijken maken het ijs-uitje helemaal compleet.

 

 

Mijn favoriete strandpaal op Texel is paal 12. Alles bij elkaar klopt: het paviljoen, de mensen, de weg ernaartoe, zorgen ervoor dat ik me daar altijd heerlijk voel. Maar heb je eigenlijk enig idee waarom die stranden een paal hebben? En heb jij ook een lievelings-strandpaal?

Texelse Gin is een geliefd drankje bij eilanders en toeristen. Jaco en Kees, de stokers van de Gin, gingen vorig jaar een experiment aan; twee vaten Texelse Gin gingen mee op zeilschip Tres Hombres en stakende Atlantische Oceaan over. Het resultaat zie je in de video!

Kotters zijn vissersboten die je op Texel vast wel eens hebt zien liggen de Haven van Oudeschild. Het hoort dan ook echt bij onze cultuur en nog steeds gaan er wekelijks vissermannen vanuit Oudeschild de zee op om voor ons verse visjes te vangen. Dit kun jij zelf ook ervaren! Ga eens mee garnalenvissen met Herman of Frido!

Het strand is mijn favoriete plek op het eiland. Weer of geen weer. In de zomer voor een frisse duik, een boek lezen in de zon, lekker beachballen in je bikini. Maar zeker ook ’s winters, met een kop warme chocolademelk in een strandpaviljoen en even lekker uitwaaien langs de woeste zee. En er is nog veel en veel meer te beleven op het Texelse strand. Wist je bijvoorbeeld dat je er de gaafste sporten kunt doen? Teambuilding Texel organiseert er een aantal op het strand van Paal 9. En ik heb het uitgeprobeerd!

Op zoek naar een leuk plekje in de Texelse natuur waar je ook nog eens heel gezellig een ijsje kunt eten? Dan heb ik een goede tip! Ben je al eens bij IJsboerderij Labora geweest? Hier verkopen ze ijs dat ze maken met de melk en room van hun eigen koeien!

Wat veel vakantiegangers (en eigenlijk ook Texelaars) niet weten - of verwachten - is dat er in Den Helder ook echt wel leuke dingen te doen zijn! Ken je het marinemuseum bijvoorbeeld? Als je op Texel woont, of op vakantie bent, is dit echt een gezellig en leerzaam dagje uit. En je bent er zo!