Het wad als inspiratiebron voor spannende culinaire combinaties
Bij Jef aan de top van de voedselketen
De Waddenzee wordt wel omschreven als de laatste wildernis van Nederland. Een dynamisch leefgebied dat onder invloed van eb en vloed bijna per minuut verandert. Met een enorme rijkdom aan plant- en diersoorten. Elke dag brengt hier nieuwe verrassingen. En steeds weer worden alle bewoners uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. De Texelse SVH Meesterkok Jef Schuur van Restaurant Bij Jef (1 Michelinster), voelt zich nauw verbonden met het wad.
'Dit is zo'n uniek gebied. Niet voor niets staat de Waddenzee als enige natuurgebied in Nederland op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als Texelse kok moet je daar wel wat mee doen. Dichter bij de bron kun je niet komen.' Kokkels, garnalen, langoustines, zilte groenten, krab en vis. De zilte producten waar Jef mee kookt, komen uit de Waddenzee. Nadine Mögling, SVH Meestergastvrouw en maître-sommelier van Bij Jef, vult aan: 'Als je op Texel woont, leef je met het wad. De dynamiek van eb en vloed inspireert enorm en tegelijkertijd brengt de zee rust en ontspanning. Er zijn veel parallellen met ons bedrijf. Ook wij worden dagelijks uitgedaagd om het beste uit onszelf te halen. Telkens weer bedenken wij nieuwe creaties met producten van het wad. Spannende combinaties die allesbehalve voor de hand liggend zijn.'
Natuur extra luxe
Jef en Nadine omschrijven de aanwezigheid van zo'n uniek gebied als een luxe. 'Veel van onze gasten hebben een hectisch bestaan met overvolle agenda's en veel stress. Bij ons vinden ze rust en ontspanning. Een mooie natuurlijke omgeving is een extra luxe die ervoor zorgt dat het totaalplaatje klopt.'
In 2008 werden de inspanningen van Jef en Nadine beloond met een Michelinster en sindsdien werken ze hard aan het vervolmaken van hun ambities. Afgelopen winter werd een grootschalige verbouwing afgerond. De keuken werd vier keer zo groot en het aantal hotelkamers groeide van acht naar twaalf. De sfeer van het restaurant, geïnspireerd op de natuurlijke, Texelse omgeving, is ook doorgetrokken in de nieuwe suites. Daar ontbreekt het gasten aan niets en worden ze bovendien in alle kamers getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de landerijen rond Den Hoorn, waar Texelse schapen en lammeren tevreden rondscharrelen. Nog zo'n product waar Jef enthousiast over is.
Behoud schapenhouderij
'Texels lam is een uniek product. Mensen geven weleens aan dat ze geen lam lusten, maar dat is onzin. Het gaat erom wat je met het vlees doet. Ik durf te wedden dat iedereen die hier lamsvlees eet, dat lekker vindt. Lammeren zijn hier in vrijheid opgegroeid. Ze grazen in de weilanden en de duinen en hebben geen stress. Dat komt allemaal terug in de smaak van het vlees. Ik vind Texels lamsvlees het meest natuurlijke product van al het vlees dat we hebben.' Er is nóg een reden waarom Jef en Nadine het belangrijk vinden dat hun gasten kiezen voor Texels lam. 'Schapen zijn beeldbepalend voor het Texelse landschap. Zonder schapen zou Texel er heel anders uitzien en zouden we niet zo'n uniek landschap hebben. Van oudsher hielden boeren hier schapen, omdat op de schrale gronden geen runderen konden leven. Het schaap staat aan het begin van het cultuurhistorische landschap en is daarom van onschatbare waarde.' Nadine vult aan: 'Als er geen vraag meer zou zijn naar lamsvlees, houdt de Texelse schapenhouderij op te bestaan. Dat zou rampzalig zijn voor het eiland.'
De verbondenheid met de eilandnatuur en het Waddengebied vind je terug in de gerechten van Bij Jef. De culinaire schatten worden door Jef op eigenzinnige wijze verwerkt tot spannende creaties met harmoniërende contrasten in smaak en textuur, en door Nadine gematcht met een perfect passende wijn. Zo ontstaan de mooiste wijn/spijscombinaties.
–in kader–
Laat je verwennen!
Altijd al eens in een sterrenrestaurant willen eten? Dit is het moment! Reserveer een tafel Bij Jef en proef de verrassende combinaties van Texel en de Waddenzee. Bij Jef is gevestigd in de Herenstraat in Den Hoorn. Het restaurant is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 18.00 uur. Je kunt à- la-carte eten of kiezen voor een vier-, vijf- of zevengangenmenu, met of zonder wijnarrangement en dranken.
Je kunt ook kiezen voor een arrangement inclusief overnachting(en). Dan word je met champagne ontvangen en verblijf je in een van de fantastische suites. 's Morgens schuif je aan voor een Jefs Verwenontbijt en 's avonds voor een verwenmenu. Op bijjef.nl vind je alle arrangementen. Ben je onder de indruk van een wijn die je Bij Jef hebt geproefd? Via VineWine, de online wijnwinkel van het restaurant, kun je alle wijnen die in het restaurant worden geschonken bestellen voor thuis. Aangevuld met wijnen van bekende wijnhuizen én vooral van vernieuwende, eigenzinnige wijnmakers.