Ons magazine wordt deze winter verrijkt door de getalenteerde Hidde Plaatsman, een ware meester in het samenstellen van overheerlijke Texelse cocktails. Met een passie voor smaak en lokale ingrediënten heeft Hidde speciaal voor TXNU vier betoverende wintercocktails op een rijtje gezet die niet alleen de kou verdrijven maar ook een feestje zijn om te maken én te drinken. Heerlijk om van te genieten bij een knisperend haardvuur.
Van afwasser tot cocktailmeester
Hidde’s passie voor horeca en lekkere drankjes begon op jonge leeftijd in De 12 Balcken, waar hij begon als afwasser maar ook veel leerde over speciaalbier. ‘Ik heb er zeven jaar met veel plezier gewerkt. Toch ging ik het eiland af om elektrotechniek te studeren aan de HVA, maar daar vond ik mijn passie niet. Ik keerde terug de horeca in om mij verder te ontwikkelen op het gebied van cocktails en wijn.’
Bij 1480 in Alkmaar vond Hidde een plek waar hij zijn creativiteit en passie voor dranken kon uiten. ‘In deze periode kwam ik ook weer in contact met Kees Groenewoud, de vader van een vriend van mij en de eigenaar van Brouwerij Stokerij TX. Kees stelde voor om samen te werken, wat mij de kans gaf om mij op Texel op de kaart te zetten als cocktailspecialist. Het experimenteren en uitproberen van nieuwe combinaties vind ik superleuk om te doen, helemaal met de producten van het eiland waar ik vandaan kom. Zo ben ik begonnen met het bedenken van een cocktailkaart voor De Taveerne. Die kaart draaien ze daar nog steeds,’ vertelt Hidde tevreden. De inspiratie achter de winterse cocktails van Hidde is gericht op warme dranken, met uitzondering van de TX Genever&Bock cocktail. In tegenstelling tot de gebruikelijke koude cocktails, passen deze warme creaties perfect bij de winterse sfeer. Of het nu een verwarmende chocomel is of een kruidige glühwein, Hidde's winterse cocktails beloven een smaakvolle verrassing te zijn deze winter.
TX Glühwein (1 serve):
- 40 ml TX Vodka
- 20 ml Pumpkinspice siroop Monin
- 150 ml Rode wijn (Merlot)
- 1 sinaasappel wiel
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze: Doe alle ingrediënten bij elkaar en verwarm het.
TX Choco (1 serve):
- 20 ml TX Gin
- 20 ml TX Chocolade&Karamel
- 150 ml warme chocolademelk
- Toef slagroom
Bereidingswijze: Doe alle ingrediënten bij elkaar en verwarm het. Doe er vervolgens een toef slagroom op.
TX Coffee:
- 40ml TX Kruidenbitter
- 1 schep Basterdsuiker
- 1 koffie (150ml)
- Toef slagroom
Bereidingswijze: Los de suiker op in de kruidenbitter doe de koffie erbij. Doe er als laatste een toef slagroom op.
Helemaal hip zijn bocktails, dat zijn cocktails met bier. Deze wil je proeven!
TX Genever&Bock Mojito:
- 50ml TX Genever
- 4 limoenpartjes
- 6 blaadjes munt
- 20ml rietsuiker siroop
- TX Steambock
- Garnering: Limoenwiel
Bereidingswijze: Knijp de limoenpartje uit in een glas en doe de sap in het glas. Kneus de munt en stop in het glas. Doe vervolgens de Genever en rietsuiker in het glas vul glas voor ¾ met (crushed) ijs, roer door. Top het glas af met (crushed) ijs en TX Steambock. Zet er een rietje in en garneer eventueel met een topje munt en limoenwiel.