Ongeveer 8500 druivenstokken groeien er op een perceel aan de Rozendijk. Van de druiven maken Jan Jaap en zijn vrouw Marleen rosé, witte en rode wijn. Het Texelse klimaat is niet behulpzaam. De druiven houden namelijk niet van wind. Maar toch zorgt de oogst ieder jaar weer voor mooie Texelse wijnen.
Jan Jaap verruilde op zijn negentiende zijn geboorteplaats Hoogeveen voor Texel. Hoe hij hier terecht kwam? ‘Met de boot natuurlijk, net als iedereen,’ lacht hij. ‘Het werk in Hoogeveen beviel me niet. Ik deed vakantiewerk bij een loonbedrijf op Texel en leerde Marleen kennen. Ik ben nooit meer vertrokken.’
In 2005 gingen de eerste stekkies in de grond van de druivenrassen Johaniter, de Riesel en de Sauvignon gris. ‘Ik wilde graag iets doen wat er nog niet was. Drie jaar na het planten konden we de eerste wijn maken. Daarvoor heb ik een adviseur in de arm genomen. We zijn heel blij met de wijnen die we hebben kunnen maken.’ Dat zijn zes verschillende soorten. De Jorik, Lotte, Nora, Rood, Secco en de Trots. ‘De eerste drie wijnen zijn vernoemd naar mijn kinderen. Ze maken er een wedstrijdje van welke naam het meest wordt verkocht,’ lacht Jan Jaap. Het zijn drie verschillende witte wijnen, twee rosés en een rode wijn.
Het proces van druif naar wijn
Wijn valt of staat met de kwaliteit van de druiven. Als deze ’s zomers mooi zijn afgerijpt worden ze geplukt. ‘Na het plukken worden ze ontsteelt en gekneusd. Na 24 uur worden ze geperst. Het sap gaat in een tank en dat blijven we koelen tot een graad of vijf. Als de troebels naar beneden zijn gezakt gaat het in de gisting. Na ongeveer twee weken zijn de suikers omgezet in alcohol. En dan is het wachten.’
Als de wijn op de gewenste smaak is, gaat Jan Jaap de wijn bottelen. Het juiste etiket erop, en het is klaar voor de verkoop. Er zijn diverse verkooppunten op Texel en tegenwoordig kun je de wijn ook online bestellen. ‘Afgelopen winter hebben we hard gewerkt aan een nieuwe website en etikettenlijn. Anette Seegers heeft de illustraties getekend.’ Twee jaar geleden werd de ontvangstruimte al onder handen genomen. ‘Daar organiseren we de proeverijen en ontvangen wij mensen voor een rondleiding. Die vinden plaats op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Vergeet niet te reserveren via onze website.’
Slapen op de wijngaard
Nieuw op Wijngaard de Kroon is de Bed & Breakfast. De stijlvolle kamers hebben uitzicht over de druivenranken. ‘Het is een fijne plek. Zo veel rust en ruimte en toch heel centraal. We zijn er heel blij mee dat we dit aan onze wijngaard hebben kunnen toevoegen.’
Wijngaard de Kroon van Texel
Rozendijk 32
www.wijngaarddekroonvantexel.nl