Wat doe je als je een nieuwe liefde tegenkomt? Woont-ie ook nog eens op een eiland. Verkassen natuurlijk! Conradine Reus (58) is samen met haar partner Siem van Tatenhove (56) Natuur Goed Texel begonnen, een eetbare natuurtuin en voedselbos waar je zelf oogst, kookt en proeft.

Zij kwam hem tegen op een online wandeldatingsite. Of was het nu andersom, lachen ze. Die wandeldate in het midden van het land pakte in ieder geval goed uit. Siem en Conradine vonden elkaar vier jaar geleden in de liefde voor elkaar en de natuur. Siem: 'Tijdens onze eerste afspraak voelde ik me direct op m'n gemak. Ons contact liep als vanzelf.' Conradine: 'Ik woonde in het midden van het land en vond een date uit Utrecht eigenlijk wel ver genoeg. Maar na onze eerste date zat ik al snel op de fiets naar Texel voor een vakantie. Ik had een huisje geboekt. Zo leerden we elkaar beter kennen.' Na twee jaar op en neer pendelen, trok Conradine bij Siem in. Ze trouwden in 2020. Conradine met een knipoog 'Als je het doet, moet je het goed doen.'

Siem is er eentje van Van Tatenhove, een Texels familiebedrijf dat zich bezig houdt met grondwerk, bestrating en groenvoorziening. Siem: 'Op werkgebied hadden we elkaar dus iets te vertellen. Conradine werkte aan de vaste wal als zelfstandig adviseur, onder meer voor groenvoorzieningen van gemeentes. Zij ontwerpt en adviseert, en ik ben van de uitvoering.'

Eén en één is twee

Conradine en Siem staken de koppen bij elkaar. Hij had er 39 jaar ervaring opgebouwd in het familiebedrijf, zij zocht een nieuwe uitdaging op het eiland. Conradine: 'Op het vaste land heb ik tot 2018 een bezoektuin gehad. Ik speelde al een tijdje met de gedachte om zoiets opnieuw op te zetten: eten wat de natuur je biedt. Eenmaal op Texel was dit het uitgelezen moment.'

Liefdeskoppel runt eetbare natuurtuin en voedselbos

Met het stuk land aan de rand van Oosterend in gedachte had Siem er wel oren naar. Het land van zijn pa. Familiebezit. 'Vroeger had mijn opa Dirk op dit land het bedrijf staan. Als kind kwam ik er vaak, en op mijn 16e ging ik bij mijn vader werken. Twee jaar geleden kon ik de grond kopen, en dan is één en één twee.'

De hersenspinsels werden omgezet in daadkracht. Het één hectare grote veld werd bewerkt, de tuin ontworpen en de schuur opgeknapt met steigerhout, warm en natuurlijk ingericht voor het ontvangen van bezoekers.

In de lente kleuren de bloemen, kruiden en fruit- en notenbomen. Zomers zoemen de bijen, fladderen de vlinders rondom de struiken. De kippen kakelen en scharrelen op het erf. De stoofpotjes pruttelen op de buitentafels. Houtvuren knetteren. Een paar uur ben je één met de natuur. Leer je koken met eetbare bloemen, kruiden en planten uit de natuur. Jakkes? Nou eigenlijk niet. Van madeliefjes en paardenbloemen kun je bijvoorbeeld heerlijke gerechten maken. Of verwerken in een salade, legt het duo uit. En nee, die recepten hadden Siem en Conradine niet direct in de vingers. Conradine: 'Dat is een kwestie van uitproberen. Voor ik met de gasten een recept maak, laat ik het eerst door een aantal mensen voorproeven. Ik wil wel zeker weten dat bezoekers het lekker vinden. Ieder jaar ontdek ik weer nieuwe mogelijkheden. Dat ontdekken is zo leuk.'

In de zilte buitenlucht

En dan begin je net je bedrijf aan de vooravond van een pandemie met lockdowns en restricties. Bij aanvang nog niet direct een probleem, want er was werk aan de winkel op het land. Maar eenmaal op stoom wil je toch ook wel gasten ontvangen. Best spannend dus, erkennen ze. Siem: 'Natuurlijk bezorgde ons dat kopzorgen. Want je hebt wel een inkomen nodig. Daarom zijn we naast de natuurtuin ook met de aanleg van tuinen begonnen. Daar hebben we tenslotte al decennialang ervaring mee.'

Bij de pakken neerzitten is niks voor Siem en Conradine. Met de natuurtuin moeten ze het van de lente, zomer en het najaar hebben. En dan kan er buiten best veel. Conradine: 'Ik ga er van uit dat we deze lente en zomer écht kunnen knallen. Het is leuk om mensen op een creatieve manier kennis te laten maken met de natuur en de seizoenen. In de winter laten we de natuur gecontroleerd z'n gang gaan. Dat zorgt voor een grote biodiversiteit aan insecten bijvoorbeeld. Het leukst van werken in onze natuurtuin is het uitwisselen van ervaringen met de gasten. De lunch, het diner, de theeproeverij en oogsterij zijn altijd heel gezellig.'

Siem lachend: 'Wat moet jij nu tussen al die vrouwen', vroeg mijn vader wel eens. Ik heb natuurlijk altijd in een mannenwereld gewerkt, en de bezoekers aan onze tuin zijn vooral vrouwen. Maar de sfeer is tof.'

Conradine: 'Je ziet steeds vaker koppels een workshop boeken. Opvallend is dat de jongere generaties mannen best goed kunnen koken. Het zijn veelal de oudere mannen, die een beetje stuntelen. Niet echt gewend aan koken. Ach, dan helpen we elkaar een handje.'

Info

Natuur Goed Texel
Koningsweg 4 Oosterend
www.natuurgoed.org 

 

RECEPT

  • Pesto van zevenblad
  • Ingrediënten
  • Zonnebloemolie
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram oude kaas
  • 200 gram zevenblad (een mandje vol)
  • Peper en zout

Pel de walnoten. Was het zevenblad en snijd het zeer fijn. Rasp de kaas. Maak eerst het zevenblad met de olie in blender fijn. Doe erna de geraspte kaas en walnoten erbij. Voeg voldoende olie en/of water bij (tot het smeuïg wordt). Laat het mengsel ongeveer 30 minuten rusten. Serveer een blaadje zevenblad als garnering. Lekker op de toast of door de tagliatelle.


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017