Een jonkie, een neut of jajem. Hollandser kan het eigenlijk niet. Jenever is voortdurend in ontwikkeling. Door chefkoks, cocktailshakers en natuurlijk ook door stokers – zoals Jaco (l) en Kees (r) – wordt de drank steeds opnieuw uitgevonden.
De heren van Stokerij Texel willen het al heel lang. En daar is ‘ie dan eindelijk: de TX Jonge Genever. Het is de eerste Texelse jonge graanjenever. Deze is tijdens het lustrumjaar van de stokerij speciaal gebrouwen voor de certificaathouders. Kees: ‘Nu kunnen we weer iets van onze bucketlist afstrepen. Zonder hen hadden we dit alles nooit voor elkaar gekregen.’
De jenever is de vijfde fles die de certificaathouders in ontvangst nemen. Jaco: ‘Zij zorgden voor een financiële kickstart, maar ze zijn veel waardevoller dan dat. Het zijn ook onze ambassadeurs.’
De eerste reacties op de TX Jonge Genever zijn erg goed. Tijdens het fotomoment in de Traanroeier in Oudeschild reageert een voorbijganger die mag proeven verrast. Normaal gesproken lust hij geen jenever. Maar deze heeft bijzonder veel smaak. Jaco: ‘We hebben uiteraard de jeneverbes gebruikt en daarnaast gekozen voor korianderzaad, sint-janskruid en engelwortel. Hollandse kruiden met een heilzame werking. Onze TX Gin is exotischer, deze drank wilden we typisch Hollands houden.’ Op de vraag hoe je de TX Jonge Genever het beste kan drinken, zegt Kees vol overtuiging: ‘puur, het is zonde om een drank waar zoveel aandacht aan is besteed te mixen. Maar het kan natuurlijk wel.’
Het is nog een verrassing hoe de fles eruit gaat zien. Maar wat we wel weten: medio december is ‘ie te koop. De eerste, echte, Texelse graanjenever.
Drank van Stokerij Texel koop je bij alle Texelse slijters of via de webshop
www.stokerijtexel.nl
0222 760 150