In de stad bestaat het al even: een bezorgdienst die je kan voorzien van boodschappen, zonder dat je zelf de deur uit hoeft. Ben je op Texel en heb je na sluitingstijd nog iets nodig? SommelRay, oftewel wijn- en theesommelier Raymundes Schaak, helpt je uit de brand. Bel, app of mail en hij komt eraan met de lekkerste wijnen, thee, delicatessen of een kratje bier.
Koningshuis
Na vele omwegen en met veel ervaring in de horeca op zak verhuisde Raymundes vijf jaar geleden naar Texel. ‘Ik ben geboren in Medemblik. Dagelijks moest ik veertig kilometer fietsen om naar school te gaan, geld voor de bus was er niet. Veel vrienden vertelden over vakanties, maar ik was nooit verder dan Luxemburg geweest. Nieuwsgierig en reislustig was ik zeker. Toen ik op mijn zestiende de kans kreeg om tijdens een gastheeropleiding stage te lopen op Aruba ben ik direct vertrokken.’ Raymundes mocht werken in het beste restaurant van de Cariben. Celebrities uit Hollywood, het koningshuis, de Tweede kamer, als jonge gastheer heeft hij veel grootheden mogen bedienen. ‘Ik heb het op Aruba geweldig gehad. Na twee jaar ging ik terug naar Nederland om m’n rijbewijs te halen en weer even bij m’n vrienden en familie te zijn. Daarna wilde ik wel terug naar Aruba, maar van uitstel kwam afstel.’
Australië
Raymundes werd bedrijfsleider bij een chique restaurant op de jachthaven van Medemblik. Weken van 120 uur waren niet ongebruikelijk. ‘Ik was echt een workaholic. Een Australische chef die voor een themafeest was overgevlogen om te koken in het restaurant, zag mij hard werken en was zo onder de indruk dat hij me vroeg om mee te gaan naar Australië. Dat wilde ik wel. Een jaar lang heb ik als general manager bij vijf van zijn restaurants gewerkt, vlakbij Melbourne. Een leuke ervaring, om in dat land te reizen zou ik het iedereen aanbevelen. Maar de kwaliteit van de horeca ligt een stuk lager dan in Nederland, in het werk vond ik weinig uitdaging.’
Bloed, zweet en tranen
In Amsterdam vond Raymundes wél een nieuwe uitdaging. Bij het American Hotel (tegenwoordig het Hard Rock Hotel) op het Leidseplein had hij het enorm naar zijn zin. Maar de kans om te helpen met het opbouwen van een restaurant in het vijfsterren De L’Europe Hotel greep hij met beiden handen aan. ‘Het heeft het team letterlijk bloed zweet en tranen gekost, maar binnen twee jaar hadden we twee Michelinsterren. Daarmee hebben we geschiedenis geschreven in de Benelux, die waardering maakt het werk super leuk. Ik heb er zes jaar met hetzelfde team mogen werken en nooit heeft iemand zich een dag ziek gemeld. Bijzonder toch? Iedereen ging tot het gaatje om het perfect te maken.’ Niet veel later leerde Raymundes een vrouw kennen. ‘Met haar maakte ik voor het eerst kennis met Texel. Ik raakte in gesprek met Jef en hij vertelde dat ik zo bij hem aan het werk kon, als ik dat zou willen. Dat ben ik nooit vergeten.’
Cruise
De relatie ging uit en de droom om op een groot cruiseschip te werken ging in vervulling. ‘Dat was geweldig. Ik had het voor geen goud willen missen, mede omdat ik daar mijn huidige vrouw heb ontmoet. Zij werkte ook op het cruiseschip. We werden verliefd en aangezien we allebei bijna de dertig waren gepasseerd en een grote kinderwens hadden, besloten we er voor te gaan en ons te settelen. We hadden twee opties: naar Texel en Bij Jef als assistent manager aan het werk óf weer naar Amsterdam. We kozen voor Texel en wonen hier nog steeds met heel veel plezier. In de periode Bij Jef kregen we ons eerste kindje. Voor het eerst merkte ik dat de enorm lange werkdagen niet meer aansloten bij mijn privéleven, want ik wilde ook tijd maken voor mijn vrouw en zoon. Na een jaar ben ik bij Het Pakhuus gaan werken, wat geweldig was. Ik kreeg carte blanche over de wijnkaart en ontving veel complimenten. Tot de coronapandemie uitbrak… Met het bezorgen van maaltijden heb ik het eiland in ieder geval goed leren kennen.’
SommelRay
Na tijdelijk werk als meubelmaker, omdat de horeca gesloten was, kreeg Raymundes een baan aangeboden bij Brut, een bar-bistro in het winkelhart van Den Burg. ‘Daar kon ik de dagdiensten draaien van negen tot zes. Op een avondje bij vrienden in De Koog moest er een taxi worden gebeld om na negen uur ’s avonds nog bier te halen. Dat moet toch anders kunnen? Niemand doet hier verder iets als het gaat om het bezorgen van lekkere versnaperingen. Ik wilde altijd al iets voor mezelf te beginnen en heb dit met beide handen aangepakt. Op 1 augustus 2022 is mijn website online gegaan met daarop een ruim assortiment aan delicatessen, wijnen, thee en bier. Zo kan men tussen 18.00en 01.00 uur ’s nachts altijd bellen, mailen of WhatsAppen en ik kom graag bij je langs met al het lekkers.’ In de toekomst wil Raymundes graag ook een fysieke winkel, zodat hij zijn assortiment kan uitbreiden en mensen nog meer kan vertellen over bijvoorbeeld zijn eigen thee. ‘Onder de naam VinoTheeK heb ik mijn eigen theeassortiment. Dat is een passie van mij waar ik, naast wijn, enorm veel over kan vertellen. Heb je advies nodig of serveertips? Ik denk graag mee. Voor een leuk (kerst)pakket of last-minute cadeau kan ik je ook uit de brand helpen. Ik lever overal op Texel tot aan de deur. Wie weet tot snel?’
Ben je benieuwd? Je kunt altijd contact opnemen via 06 1994 6644 of