De droombaan van Heiko Feenstra

Ze lopen van Den Hoorn tot aan de vuurtoren, de Aberdeen Angus runderen van Heiko Feenstra. Zijn kudde telt ruim honderdvijftig dieren en zij begrazen de duingebieden. Een jaar lang volgen wij Heiko tijdens zijn werk en leren wij meer over deze bijzondere kudde.

De Angus

Het ras Angus vindt zijn oorsprong begin negentiende eeuw in Schotland. Je herkent de koe aan de gitzwarte vacht. Als kalf zijn ze soms iets lichter, maar uiteindelijk wordt ieder volwassen rund zwart. Het zijn vriendelijke dieren met een rustig karakter. Heiko: ‘Een droom om met ze te werken. Dagelijks ben ik middenin de natuur tussen ze te vinden. Soms valt het afscheid nemen me dan ook best zwaar. Maar gelukkig is de vleesafname beperkt: er worden geen koeien geslacht omdat er vlees moet worden geleverd. Eerder andersom. Er wordt pas vlees geleverd als ze minimaal twee jaar oud zijn. Onze koeien krijgen geen antibiotica of andere medicatie. Het vlees is honderd procent natuurlijk. En dat proef je. De manier waarop wij boeren is nog geen certificaat aan te hangen. De dieren zijn vrij van medicijnen en eten het gras, klaver en bloemen uit de natuurgebieden. Voor een skal-certificering moet je twee jaar biologisch voer geven, het Texels duingras valt daar voor het keurmerk blijkbaar niet onder. Dat gaat er bij mij niet in, want natuurlijker dan dit wordt het niet.’

Vetmarmering

Omdat Heiko dagelijks zijn koeien bezoekt, bouwt hij een bijzondere band met ze op. ‘Ik weet van elke koe wie wie is, elk trekje herken ik. De dieren moeten een goed leven hebben en een respectvol einde. Daarom lever ik aan restaurants die werken met een no-waste principe, zodat er niks van mijn runderen wordt verspild. Zij kopen een heel rund in en verwerken dit van kop tot staart. Er gaat niks verloren.’ Momenteel is het vlees te verkrijgen bij Boutique Hotel Texel (Restaurant Gusto), Paal 9, Paal 12, Restaurant De Stal en Oudeland Texel. ‘De chefs zijn allemaal eens met mij mee geweest en zijn net zo enthousiast over dit ras als ik. Ze maken er de lekkerste gerechten mee. Waar een vleeskoe normaal met ongeveer een jaar al rijp is voor de slacht, duurt dat bij de Angus veel langer. Deze runderen lopen de hele dag op 600 hectare, waardoor ze meer bewegen en dus minder snel vet worden. De marmering van het vlees krijgt uiteindelijk wel een hoger vetpercentage waardoor je dit rundvlees ook niet in boter hoeft te bakken. Het heeft genoeg vet van zichtzelf.’

Rondje eiland

Op een warme dag in juni sluiten we aan bij het dagelijks rondje van Heiko. Allereerst rijden we richting de Hanenplas, waar een deel van de fokkoeien staat. ‘Deze dames hebben een kalf van ongeveer twee maanden oud. Daardoor kunnen ze in de zomer soms iets afstandelijker reageren. Kom dan liever niet te dichtbij. Mij kennen ze goed, dus ik kan wel dicht bij ze in de buurt komen.’ Wat een prachtig gezicht om deze “wilde” koeien van dichtbij te bekijken. We vervolgen onze weg via De Koog naar de Rovershut, waar ook koeien met kalfjes staan. Richting de duinen van paal 12 staat een kudde jonge dieren. Vervolgens rijden de naar de bunker bij paal 9, waar nog eens 23 runderen rondlopen. Het is even zoeken vanaf de hoge duin. Wat een prachtige dieren. We sluiten de dag af met een Black Angus burger bij Strandpaviljoen Paal 9.

Wil je de Black Angus runderen ook eens van dichterbij bekijken en meer informatie over het bijzondere ras? Heiko neemt je graag mee op zijn dagelijkse observatierondje. Voor meer informatie, bel gerust!

 

Tel. Heiko: 06 515 23 724
www.feestra-natuurbeheer.nl

  


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017