Vroeger kende je de bakker, de slager, de groenteboer en vast ook de bierbrouwer. We wisten precies waar ons eten en drinken vandaan kwam. In de afgelopen jaren is dat anoniem geworden. Sinds kort zien we dat lokale producten en korte ketens weer in opmars zijn. Want het is toch veel leuker  om te weten waar je voedsel vandaan komt? En het is nog lekkerder ook.

Op Texel wordt er veel moois en lekkers geproduceerd. Onder het mom van support your locals is het nu, ten tijde van de coronacrisis, belangrijker dan ooit om lokaal je boodschappen te doen. En eigenlijk is het ook best logisch, want het scheelt transport en daarmee CO2 uitstoot.

Boer

Op Texel zijn er diverse bedrijven waar je  je boodschappen direct bij de boer kunt halen. Zo weet je precies waar je producten vandaan komen. Het onhandige is soms dat je dan langs veel locaties moet om al je boodschappen bij elkaar te krijgen, waardoor je er lang mee bezig bent. Toch kan het ook heerlijk zijn om op een fietstochtje bij een boer te stoppen voor een blok kaas en bij een ander voor een zak uien of een doos eieren. Bij sommige boerderijen is het assortiment divers, zoals bij Hoeve Vrij & Blij en Novalishoeve.

Bier

Texels bier – er komen steeds meer merken en varianten op de markt – is een prachtig lokaal product, waar het eiland trots op is. Voor dit voorjaar is het een aanrader de Skiller Wit eens te proberen. Met een hint van citrus en kruiden is dit een frisse dorstlesser. Dat smaakt heerlijk na een wandeling in de voorjaarszon. De Tesselaar Familiebrouwerij Diks heeft afgelopen winter een mooi nieuw bier gelanceerd: de Tesselaar Dukdalf. Een Quadrupel/ koperkleurig bier met een zachte bitter van mout en Marynka hop. Een klein zoetje zorgt voor een fluweelzachte afdronk. Lokaal bier is te koop bij Texelse slijterijen en in de (meeste) supermarkten. Proost!

Vlees

Bij de lokale slagers op Texel vind je Texels rund-, varken en lamsvlees. De ambachtelijke slagers op het eiland vertellen je graag over hun werkwijze. Op Texel gaan de slagers vaak nog zelf ‘de boer op’ om koeien uit te kiezen voor de slacht. Je kunt het lokale vlees bij de Texelse slagerijen kopen, maar soms ook op de boerderij zelf, zoals bij boerderijen De Waddel en Hoogvliet.

Wol

Het schapenras de Texelaar wordt niet alleen gefokt voor het heerlijke lamsvlees. Kruip lekker onder de Texelse wol. De Texelaar ontstond in de negentiende eeuw uit twee kruisingen tussen het sterkte oude Texelse ras de ‘Pielsteert’ en de Engelse kwaliteitsrassen als Leicester en Wensleydale. Texelse wol onderscheidt zich duidelijk van andere wolsoorten. Dankzij de zilte zeelucht is de wol is vettig en veerkrachtig.

De schapen lopen altijd buiten, in zon en zeewind en in weides met allerlei soorten grassen en kruiden. Dat zie je terug in de gezondheid van het schaap en dus in z’n mooie, dichte vacht. Van pantoffels en handcrème tot dekbedden en matrassen. Het Texelse schaap is in veel opzichten heel erg nuttig. Wil je écht iets bijzonders met Texels schapenwol? Probeer dan eens de Spa Woolness (wolbad) bij Boutique Hotel Texel. 

Echt Texels Produkt

Ontdek alle Texelse producten en geniet ultiem van wat Texel te bieden heeft. Het logo ‘Echt Texels Produkt’ geeft de garantie dat wat je koopt van het eiland komt. Minimaal 75 procent van de grondstoffen en de verwerking vindt plaats op Texel. De focus ligt op kwaliteit en duurzaamheid. De aangesloten bedrijven zijn heel gevarieerd en ook restaurants zijn bij het keurmerk aangesloten. In deze restaurants besteden ze extra aandacht aan lokale producten zoals kaas, vlees, asperges, ijs, chocolade en likeur. Met de pure ‘Echte Texelse Produkten’ ervaar je de kwaliteit dat het eiland te bieden heeft. 

Wat je ook zoekt… Lokaal vind je het allemaal.


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017