In de rubriek 'Achter het nieuws' belicht TXNU inwoners die betrokken waren bij Texels nieuws dat landelijk of internationaal de media haalde. Deze keer Sidny van Zon. Hij was een van de reddingswerkers bij de Dakotaramp in de Waddenzee in 1996. Een vergeten ramp.

Jawel, whisky van Nederlandse bodem is zeker de moeite waard om te proberen volgens whiskykenners. En ook zeker die van distilleerderij De Lepelaar op Landgoed De Bonte Belevenis. ‘Veel mensen hebben geen idee hoeveel moois er hier gemaakt wordt,’ vindt Dennis Mulder, voorzitter van het panel van whiskykenners van het Algemeen Dagblad.

Een culinair restaurant aan het strand én een authentiek basic paviljoen: het strand bij paal 15 heeft het allebei. Méline van der Honing is de nieuwe eigenaar van beide strandpaviljoens op Westerslag. Met haar dochter Ilse (20) en zoon Pelle (18) gaat ze met veel plezier deze nieuwe uitdaging aan. Geen nieuwe gezichten, want alle drie waren zij al werkzaam op het strand voor ze nu het stokje overnemen van Joost en Sarah Hoogenbosch.  

Vroeger kende je de bakker, de slager, de groenteboer en vast ook de bierbrouwer. We wisten precies waar ons eten en drinken vandaan kwam. In de afgelopen jaren is dat anoniem geworden. Sinds kort zien we dat lokale producten en korte ketens weer in opmars zijn. Want het is toch veel leuker  om te weten waar je voedsel vandaan komt? En het is nog lekkerder ook.

Een visserman in hart en nieren. Niet zo eentje die wekelijks de Noordzee op gaat met een kotter. Jan Hottentot (64) haalt zijn vis dichter bij huis. Al sinds zijn twaalfde gaat hij vrijwel dagelijks het wad op. ‘Op het stuk tussen Texel en Vlieland is het zo rustig. Daar kom je, behalve een paar zeehonden, helemaal niemand tegen.’

Vlak na de middelbare school – op een rondreis door Nieuw Zeeland – kwamen de ideeën voor een eigen surfshop al op bij Rick Winkel (28). Zo’n tien jaar later is zijn droom werkelijkheid geworden. Nieuw in de Waalderstraat vind je Surf & Lifestyle Boutique WNKL.

Na vier eeuwen op de bodem van de Waddenzee te hebben gelegen, is hij weer boven water: de bijzondere poederdoos uit het palmhoutwrak op de Rede van Texel.  Het kleinood van verguld messing is in 2014 opgedoken en sinds kort te zien in Museum Kaap Skil. Onderzoekers hebben er al jaren hun handen aan vol. Het is dan ook heel bijzonder dat Museum Kaap Skil een nieuw object uit dit – inmiddels wereldberoemde – scheepswrak kan tonen.

Met de Stretch Limo van Martin Boezerooij, eigenaar van LimoTaxiTexel, kun je op een bijzondere wijze het eiland ontdekken. Geheel naar jouw wensen regelt Martin alles tot in de puntjes. ‘Ik wil mensen een speciaal gevoel geven als ze in de limousine stappen. Het is niet gewoon een rondje rijden, alles is op maat.’

Als achtjarige ging hij al met de overbuurman van zijn ouderlijk huis mee in de vrachtwagen om pakketten voor koeriersdienst Van Gend & Loos (later DHL) te bezorgen over het eiland. Inmiddels werkt Sjoerd Maat al meer dan zeven jaar zelf als vrachtwagenchauffeur, waarvan vijf voor AB Texel. Hij komt op de mooiste plekjes in Europa, maar Texel blijft voor hem altijd bijzonder.

Sander de Haan begon in het voorjaar van 2019 zijn eigen cateringbedrijf. Hij komt graag op locatie met alle soorten catering. Vanuit zijn foodtruck serveert hij gerechten in streetfood style, daarnaast verzorgt hij warme of koude buffetten en barbecues. Optioneel met een drankjesbar erbij, net wat je wilt. Afgelopen jaar heeft hij houtgestookte pizzaovens aangeschaft. Het bleek een schot in de roos.

Een bruiloft, verjaardag,  bedrijfsfeest of iets anders te vieren? ´De pizzaoven is geschikt voor iedere gelegenheid vanaf ongeveer tien personen, een maximum is er niet. ‘De oven bereikt een temperatuur van wel vijfhonderd graden. De pizza hoeft maar negentig seconden in de oven en klaar. Dankzij deze temperatuur – en het verse pizzadeeg – wordt de bodem extra krokant en luchtig.’

Eindeloos variëren

Je kunt zelf je eigen pizza’s beleggen en bakken en daar eindeloos mee variëren. Daarom is een pizzafeestje geschikt voor iedereen. Vis, vlees of vega(n) pizza’s zijn allemaal gemakkelijk zelf te maken. ‘Je kunt kiezen uit diverse toppings. Dus voor iedereen is er wel wat lekkers te vinden. Van waddengarnaaltjes en verse groenten tot Texelse lamsham en Italiaanse vleeswaren, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Kinderen vinden het vaak leuk om hierbij te helpen. Na het bakken gaan de pizza’s rond, je kunt dus zoveel variaties proeven als je zelf wilt.’

De pizzaoven is op grote feesten ook leuk in combinatie met de foodtruck. Deze staat gaaf op ieder terrein en zo kun je nog meer mensen van lekker eten voorzien. ‘Het leuke aan de pizzaoven is dat het voor veel mensen nog nieuw is, eens wat anders dan een barbecue. Ik krijg zoveel enthousiaste reacties. Laatst kwam iemand ons complimenteren omdat wij zijn tachtigjarige vader aan de pizza hebben gekregen. Hij vond het nooit lekker, tot wij een vispizza voor hem maakte. Hij at zijn vingers erbij op!’

Bierproeverij

Wil je je feest net iets extra’s geven? Dan kan Sanders’ goede vriend en biersommelier Sil van Dijk wellicht aanschuiven met een Texelse bierproeverij. ‘Hij kan je er alles over vertellen en deelt graag zijn bierkennis. Hij is ook nog eens muzikaal, dus voor het geval dat heeft hij altijd zijn gitaar achterin de bus liggen. Zijn repertoire is enorm, dus op ieder feestje weet hij wel een leuke meezinger in te zetten’, zegt Sander met een knipoog. Sander en Sil delen de passie om mensen een onvergetelijke avond te bezorgen.

Toekomst

Volgend jaar zomer verwacht Sander samen met zijn partner Thera een eigen lunchbar in De Koog te openen. ‘Tegenover de Lidl wordt een nieuw pand gebouwd, daar gaat het gebeuren. Het wordt een stadse lunchbar in streetfood stijl. Hier kun je terecht voor een laat ontbijt, uitgebreide lunch en een lekkere borrel. Daarbij kun je kiezen uit zorgvuldig geselecteerde wijnen en bieren. Er komt geen standaard lunch en borrelkaart maar denk aan luxe flatbreads en tostada’s. We kijken er enorm naar uit.’

Interesse in catering op maat? Sander denkt graag met je mee. Kijk voor meer informatie op www.dehaanfoodservice.nl of bel 06 304 734 34

Doordeweeks, wanneer de vissersvloot op zee is, is het maar een saaie bedoening op de haven van Oudeschild. Hoe kun je dan weten dat dit de thuishaven is van een moderne vissersvloot? Marjan en Ineke, zussen en beiden getrouwd met een visser, met zonen werkend op een kotter, besloten daar iets aan te doen.

Een typisch mannenberoep? Ja, maar best sexy

'Papa hotel juliëtte alfa sierra. Runeway two one, lefthand'. Vanuit de verkeerstoren op Texel International Airport begeleidt assistent-havenmeester Stephanie Koorn-de Bruijn (34) de piloot veilig aan de grond. Twee jaar geleden had ze niet durven dromen van zo'n carrière in vooral een mannenwereld.  

TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017